• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

E-Öğrenmede AR ve VR Nedir? AR ve VR İnovasyonu Nasıl Hızlandırdı?

E-Öğrenmede AR ve VR Nedir? AR ve VR İnovasyonu Nasıl Hızlandırdı?


E-öğrenme, hiç şüphesiz son yıllarda popülaritesi artan bir sektör. Kavram olarak uzaktan eğitim fikrinden ortaya çıkmış, internet gibi iletişim araçlarını kullanarak bilgi alışverişini çok daha kolay hale getirmek için geliştirilmiştir. 

İnternet öncesi uzaktan eğitimde eğitim materyalleri postalanıyor ve proje veya ödev gibi çalışmalar eğitmene geri gönderiliyordu. E-postaların ortaya çıkışı bu süreci çok daha yönetilebilir hale getirdi. Daha sonrasında ise verimli video konferans araçları geliştirildikçe e-öğrenme de gelişerek eğitim camiasında kendine gittikçe daha fazla yer bulmaya başladı. 

E-Öğrenmedeki en son gelişmeler, AR ve VR’ın çevrimiçi öğrenme ortamlarını geliştirebilecek eğitim araçları listesine eklenmesini sağladı. Peki eğitim bağlamında AR ve VR nasıl kullanılabilir? AR ve VR arasındaki fark nedir ve e-öğrenme üzerinde ne gibi etkileri olabilir?


E-Öğrenme Nedir?


E-öğrenme, çoğunlukla internet veya internete bağlı araçlar aracılığıyla elektronik ortamda yapılan eğitime verilen genel addır. Halihazırda büyük bir sektör olmasına karşın büyümesini devam ettirerek 2026 yılına kadar 457,8 milyar dolar değere ulaşması beklenmektedir. 

E-öğrenme birçok farklı seviye ve içerikten oluşabilir. Bu içerikler canlı web seminerleri, önceden kaydedilmiş dersler, videolar, geleneksel yazılı materyaller, oyunlar ve sınavlar şeklinde olabilmektedir. E-öğrenme, şirketinizin ihtiyaçlarına göre sağlık ve güvenlikten satış stratejileri kadar birçok şey için kullanılabilir.  


AR ve VR Arasındaki Fark Nedir?


Şimdi biraz daha teknik kısma gelelim. Birçok insan bu iki terimi yanlış biçimde birbirinin yerine kullanır. AR ve VR benzer fakat farklı teknolojilere dayanır, farklı şeyler için kullanılırlar ve pazar bakımından hedefleri farklıdır. 

VR (sanal gerçeklik), harici duyusal girişleri engellemek için bir kulaklık kullanır, böylece kullanıcı sunulan sanal gerçeklikte çok boyutlu ve sürükleyici deneyim yaşar. Örneğin sanal bir çağrı merkezi planlıyorsanız, insanları sanal müşteri hizmetleri konusunda eğitmek istiyorsanız VR eğitim modülü kurabilirsiniz. 

AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisinde ise günlük cihazlar (telefon, bilgisayar, tablet vb.) yardımıyla kullanıcının kendi gözleriyle gördüğü dünyaya dijital öğeler eklenir. Bu nedenle ikisi arasındaki temel fark, birinin (VR) tamamen sanal bir dünya yaratırken diğerinin (AR) ise gerçek dünyayı dijital öğelerle birleştirmesidir. 


AR ve VR E-Öğrenmede Nasıl Kullanılır?


Her iki teknolojinin de eğitim için daha önce verilen örneklerin ötesinde birçok pratik kullanımları vardır. Her iki teknolojinin de eğitim teknolojileri sektöründeki en heyecan verici yeniliklerden olduğuna hiç şüphe yok. Esnek olmaları sayesinde tıptan sanata ve beşerî bilimlere, perakende ve teknoloji sektörlerine kadar her alanda öğrenme araçları olarak kullanılabilirler. AR ve VR’ın eğitimde yaygınlaşması, eğitimcilere, eğitim sağlayıcı kurumlara ve kullanıcılara yeni, heyecan verici fırsatlar sunuyor. Eğitim materyalinin görselleştirilmesi yakın zamana kadar çoğunlukla 2D şeklinde olmuştur. Örnek olarak fen bilimleri ders kitabındaki illüstrasyonları düşünebilirsiniz. AR ve VR, bu illüstrasyonları daha ayrıntılı keşfetmek için yeni fırsatlar sunar.


AR ve VR’ın Uygulamalı Kullanım Alanları


1. Gelişmiş Simülasyonlar 


AR ve VR kullanılmadan önce simülasyonlar genellikle dizüstü bilgisayarlarda,masaüstü bilgisayarlarda veya mobil cihazlarda/tabletlerde sunulurdu. Bu yöntemler, insanların öğrenmeye çalıştıkları şeyden kolayca uzaklaşabilecekleri anlamına geliyordu. AR ve VR ile bu dikkat dağıtıcı unsurlar dedike kulaklıkların kullanılmasıyla ortadan kaldırılır, bu da kullanıcıların daha iyi odaklanmasını sağlar. 

2. Geliştirilmiş Oyunlaştırma


Oyunlaştırma, birçok eğitimde bulunan popüler bir yaklaşımdır. Öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirirken dostane rekabeti teşvik eder. AR ve VR, bu oyunlaştırmayı bir üst seviyeye taşıyarak somut ödüller ve rekabetçi liderlik tabloları sunabilir. Doğrudan e-öğrenme ile ilgili değildir ancak Pokemon Go oyunu, oyunlaştırma için AR kullanımının mükemmel bir örneğidir.

3. E-Öğrenme Yollarını Özelleştirme


AR ve VR kullanarak her türlü eğitimi görselleştirebilir, böylece kullanıcıların daha iyi öğrenerek ilerlemelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu teknolojileri kullanarak hangi kullanıcı nerede takılıyorsa o konuya odaklanan özelleştirilmiş eğitimler verebilir, konuları pekiştirmelerini sağlayabilirsiniz. 

4. Görsel Geri Bildirim Sunma


Yazılı sınavlarda geri bildirim genellikle ya yazılı ya da video konferans yöntemiyle sözlü şekilde olur. Bu sınavlar AR veya VR’da gerçekleştirildiğinde kaydedilebilir olmasının yanı sıra kullanıcının neyi yanlış yaptığı görsel olarak görüntülenebilir ve kullanıcı hatasını daha iyi anlayarak öğrenme sürecini tamamlar.

5. Daha İyi Analitik


Analitik için veri toplamak, en iyi LMS (öğrenme yönetim sistemi) ile bile her zaman %100 verimli değildir. AR ve VR, verileri daha önce mümkün olandan daha gelişmiş bir şekilde toplayarak analitiği bir üst seviyeye taşır. Kullanıcıların ilgi düzeylerini izlemek için göz temasını bile analiz edebilirsiniz. Diğer alanlardaki analizlerde olduğu gibi, sunduğunuz deneyimi geliştirmek için topladığınız verileri kullanabilirsiniz. 


AR ve VR’ın Dezavantajları


Her madalyonun tabii ki bir de ters yüzü vardır. AR ve/veya VR’ı öğrenme programlarınıza entegre etmeyi düşünüyorsanız, bu teknolojilerin dezavantajlarının da farkında olmalısınız. Şimdi bunlara bir göz atalım.

1. Maliyet


Bireysel birimler başlangıçta yüksek maliyetli olabilir. Bir adet Oculus Rift VR kulaklığının fiyatı 600 doları bulabildiğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Yani AR ve VR öğelerini eğitimlerinize entegre etmek için başta yapmanız gereken yatırımın değeri yüksektir. 

2. Öğrenme Alanı


AR ve/veya VR’ı ne için kullandığınıza bağlı olarak, eğitim için geniş bir alana ihtiyaç duyabilirsiniz. Kullanıcılar uzaktan eğitim alıyorsa veya bu teknolojileri küçük gruplar halinde uzmanlaşmış eğitim için kullanıyorsanız bu madde daha az sorun teşkil eder. Yine de öğrenme alanı dikkate alınması gereken bir şeydir. 

3. Hareketlilik 


AR ve VR, diğer öğrenme araçlarına göre daha az mobilite sunar. Çoğu kulaklık kabloyla çalışır, bu nedenle dizüstü veya masaüstü bilgisayarınıza bağlamak için kabloya ihtiyaç duyarsınız. Bu da belirli ortamlarda yalnızca AR ve VR ile öğrenme sunabileceğiniz anlamına gelir. 

4. Gizlilik ve Diğer Sorunlar


Bu teknolojiler hala göreceli olarak emekleme döneminde olduğundan dolayı birlikte çalışabilirlik gibi birçok konunun ele alınması gerekmektedir. Örneğin, şu anda sosyal medyayı AR tarayıcılarıyla entegre edemezsiniz. Ayrıca, verilerin ne kadar güvenli olduğu konusunda bazı gizlilik sorunları ve da devam etmektedir. 


Teknolojinin Geleceği 


Yukarıdaki dezavantajların çoğu tüm yeni teknolojilerde ortaktır. Son yıllarda mobil uyumlu testlerde iyileştirmeler gördüğümüz gibi bu yeni teknolojilerde de ilerleme göreceğiz. 

AR ve VR daha popüler hale geldikçe ekipmanın daha ucuz ve daha güvenli hale geldiğine tanıklık edeceğiz. Ayrıca, mevcut platformların AR ve VR ile çalışması için özel olarak tasarlanmış bir kit sayesinde entegrasyon seçenekleri artacak.


Çıkarımlar


Eğitiminizde AR ve VR kullanmak için öncelikle böyle bir ihtiyacınızın olup olmadığını analiz etmelisiniz. Bu ihtiyaçlar büyük ölçüde değişebilir. Örneğin “İletişim merkezi veya çağrı merkezi personel eğitiminde AR veya VR kullanabilir miyim?” şeklinde düşünmelisiniz. 

Eğitiminize seviye anlatacak ve eğitimi geliştirmeyecek bir şey değilse sırf heyecan verici olduğu için yeni teknolojileri benimsemenin bir anlamı yoktur.

İlginizi Çekebilecek Makaleler