• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

E-Öğrenmede Artırılmış Gerçeklik (AR) Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-Öğrenmede Artırılmış Gerçeklik (AR) Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birçoğumuz için erişilemez bir yenilik gibi gelebilir, ancak dünya çapında 1,5 milyar tüketici AR kullanıyor. Ayrıca, her gün kullandığımız kameralı mobil cihazlar AR’ı destekliyor. Bu yazıda AR’ın öğrenme ve eğitim programlarınızın etkileşimini ve etkinliğini nasıl artırdığını öğrenelim.


Artırılmış Gerçeklik Nedir?

AR bir teknoloji olmakla beraber aynı zamanda bir deneyimdir. Artırılmış gerçeklik, eğitim teknolojileri alanında son zamanların en çok konuşulan ve en önemli trendidir. AR’ın eğitim teknolojileri alanındaki değerinin 2023 yılının sonuna kadar 5,3 milyar doları aşması ve eğitim teknolojisi girişimleri, işletmeler ve eğitim kurumları için bir fırsat havuzu sunması beklenmektedir.


Kurumsal Eğitimde AR Örnekleri

Eğitim programlarınızda artırılmış gerçekliği kullanabileceğiniz senaryolardan bazılarına bakalım:


1. İSG Eğitimi

Çalışanlarınıza iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verecekseniz AR kullanarak deneyimi renklendirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, eğitimi AR destekleyen bir mobil e-öğrenme uygulamasında sunmaktır.

Çalışanlar telefonlarından eğitimi dinlerken bir yandan da telefonlarını ofisin veya çalışma alanının çeşitli bölgelerine tutarak sağlık ve güvenlikleri için gereken prosedürleri okuyabilir, ekipmanların ne işe yaradığını öğrenebilirler.


2. Oryantasyon

Artırılmış gerçeklik ile etkileşimli öğrenmenin bir başka örneği de oryantasyon sürecidir. Ofise yeni bir çalışan geldiğinde ofis düzenini hatırlamak zor olabilir. Çalışanlar telefonlarını ofisin çeşitli noktalarına tutarak kimin masasının ve odasının nerede olduğunu görebilir, ya da kişinin ismini girerek navigasyonu kullanabilir.


3. Satış Eğitimi

Oyunlar hem eğlenceli hem de öğreticidir. Bu nedenle kurumsal eğitimde fazlasıyla etkilidirler. Pokemon Go’yu hatırlıyor musunuz? Pokemon Go, AR’ın oyun sektöründeki ilk ve en başarılı örneklerindendir. Satış personelinizi eğitmek için gerçek dünyadaki bir senaryoyu, animasyonlu karakterler tarafından oynanan ve kurgusal müşterilerin olduğu bir ortamda onlara sunabildiğinizi hayal edin. Kurumsal eğitimde AR ile bunu yapabilirsiniz!

Uygulamanızda, öğrenme deneyimini bir adım öteye taşımak için oyunlaştırma öğelerini kullanabilirsiniz. Örneğin, ileri düzey bir eğitimde, kullanıcıların kurgusal müşterinin şikâyette bulunmasını engellediklerinde rozet için puan kazanabilecekleri bir sistemi hayata geçirebilirsiniz.


4. Dil Öğrenimi

AR, evde, ofiste veya başka bir yerde yeni bir dil öğrenme ihtiyaçlarına uygun tasarlanmıştır. Örneğin, bir süpermarkette dolaşırken bile yeni kelimeler öğrenebilirsiniz.

Kurumsal dünyada, dil öğrenme için geliştirilmiş bir AR uygulaması, çalışanlarınızı birçok farklı şekilde eğitebilmenize olanak tanır. Örneğin:


  • Etiket veya ses klipleri gibi sanal öğeleri, nesne tanıma teknolojisi ile birleştirerek gerçek dünyadaki nesnelerin yanına yerleştirebilir.
  • Chatbot teknolojisi ve konuşma tanıma aracılığıyla sizinle etkileşime giren animasyonlu karakterlerle gerçek hayattaki konuşmaları simüle edebilirsiniz.

Etiketler ve ses klipleri, her fiziksel nesnenin yabancı dildeki karşılığını öğretebilir. Öte yandan, chatbot konuşmaları çeşitli konularda telaffuz ve akıcılık pratiği yapmayı sağlar. AR ile dil öğrenme uygulamaları, kullanıcıların çevrelerini keşfederken diğer yandan yeni kelimeler ve cümleler öğrenmelerini sağlar. Ek olarak, yapay zekâ tabanlı sanal dil öğretmeni, kullanıcının söylediklerini anlayarak cevaplar ve telaffuz hakkında geri bildirim verir.


E-Öğrenmede Neden AR Kullanılmalı? Temel Avantajlar

AR uygulamaları, daha fazla geliştirme süresi ve uzmanlık gerektirdiğinden genellikle standart eğitim uygulamalardan daha pahalıdır. Fakat e-öğrenmede artırılmış gerçeklik kullanmak kesinlikle maliyete değecek bir yatırımdır. AR uygulamaları, e-öğrenme programlarınızın etkinliğini kesinlikle artıracaktır.


1. Dikkat Çekici ve Akılda Kalıcı

AR uygulaması, kullanıcıların çevresine bilgiler ekleyerek onlara etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunar. Böylesine bir deneyim kesinlikle daha dikkat çekici olmakla birlikte aynı zamanda akılda kalıcıdır da.

Örneğin, AR uygulaması ile senaryo oluşturmak için kullanıcının ofis ortamına bağlantılar, fotoğraflar veya videolar ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kullanıcının avatar seçerek bu senaryoda bir rol oynamasını teşvik edebilirsiniz.


2. Etkinlik ve Verimlilik

AR gibi daha az geleneksel bir teknolojiyle öğrenmek oldukça etkilidir. Sadece eğitim için tanımladığınız öğrenme çıktılarını elde etmekle kalmaz, aynı zamanda daha yüksek tamamlama oranları elde edersiniz.

Ek olarak, artırılmış gerçeklik, akılda kalan soruları cevaplayarak kullanıcılara fazlasıyla zaman kazandırır. Örnek senaryoyla durumu pekiştirelim: AR uygulamasına tanımlanmış yüksek kaliteli sanal 3D otomobil modeli üzerinden otomobil hakkında kullanıcılara bilgi vermek, otomobilin kılavuzunu veya otomobilin tüm özelliklerini geleneksel online eğitimden çok daha etkili olacaktır. Satış temsilcileri sanal arabayı keşfederek özelliklerini daha kısa sürede kavrayabilirler.


3. Hareketlilik

Bir çalışanı lojistik deposunda çalışmak üzere işe aldığınızı hayal edin. Onlara deponun alanlarını ve paketlerin altyapıda nasıl hareket ettiğini göstermeniz gerekir. Tabii ki, bu eğitimi ofiste oturarak ve PDF okuyarak da tamamlayabilirler. Hatta onlarla deponun etrafında bir tur atabilir, önemli alanları gösterebilir ve paketlerin nasıl hareket ettiğini açıklayabilirsiniz.

Fakat yeni çalışanınıza AR uygulamasının yapabileceği öğrenme deneyimini ne bir kılavuz ne de tur verir. Deponun alanlarını görselleştirmek ve tesislerin AR ile nasıl çalıştığını anlamak daha kolaydır. Çalışanınız akıllı telefonunu veya tabletini deponun etrafına yönlendirerek işleyişi öğrenebilir. AR uygulaması her alanı tanır ve ekrana metin, ses klipleri ve hatta animasyonlar ekler.


4. Güvenlik ve Maliyet

AR, öğrencilerin gerçek hayatta yeni becerileri risk olmadan geliştirmelerine olanak tanır. Sağlık hizmetleri, öğrenmede artırılmış gerçekliği kullanan sektörlerden biridir.

Örneğin, hemşirelik öğrencileri, insan modelleri üzerinde bir AR uygulamasıyla yaralanma durumlarını simüle ederek öğrenebilirler. Ya da iş sağlığı ve güvenliğinin en üst düzeyde uygulanmasını gerektiren, riskli mesleklerde bu tarz uygulamalarla işler simüle edilebilir.

Gördüğünüz gibi artırılmış gerçekliğin kurumsal dünyada kullanılabileceği birçok senaryo bulunuyor. Siz de bu senaryolardan bazılarını şirketinizde hayata geçirerek çalışanlarınızın gelişimini destekleyebilir, eğlenirken öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Makaleler