• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

Eğitim Videosu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Eğitim Videosu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Teknolojinin dönüşümü ile birlikte her alan gibi eğitim alanı da kendini geliştirdi ve çağa ayak uyduran yaklaşımlar benimsedi. Eğitim alanında AR, VR, animasyonlar, interaktif videolar gibi birçok çağdaş konsept ortaya çıktı ve fazlasıyla sevildi. Benimsenen yaklaşımlardan en popüler ve etkili olanların başında videolar ve alt türleri geliyor.

Eğitim videoları, dijital öğrenme sürecinde tüm çalışanlarınızın gelişimine katkı sağlayacak en önemli eğitim araçlarından bir tanesidir. İlgi çekici, anlamayı kolaylaştıran önemli bilgi kaynakları olmasının yanı sıra eğitim maliyetlerini de düşürerek şirket bütçelerine olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Eğitim videoları birçok farklı stilde üretilmektedir. 2D animasyonlar, 3D animasyonlar, motion grafik animasyonlar, greenscreen videolar, aktüel vaka canlandırmaları, interaktif videolar, ürün tanıtım ve kullanım videoları ya da canlı yayın şeklindeki videolar milyonlarca çalışanın kendilerini geliştirmesine ve rekabetçi iş ortamında güncel kalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yöneticilerin verdiği kurum içi mesajlar, çeyrek ya da yıllık raporlama mesajları da profesyonel kameralarla çekilerek eğitimlere dahil edilebilmektedir.

Teknolojinin son nimetlerinden olan dijital ikiz teknolojisiyle kurumsal ortamınızın (ofis, stüdyo vb.) dijital kopyasını çıkararak oryantasyon amaçlı eğitim videolarında kullanmak da mümkün.

Gelin şimdi bu video türlerinin neler olduğuna kısaca değinelim;


2D Animasyonlar: Talebe göre sahne tasarımları, karakterler ve çizimler yapılarak After Affects, Toon Boom, Vyond vb. uygulamalarla hazırlanan videolara 2D animasyon diyoruz. 2D animasyonlar renkli içeriklerle birleştiklerinde çizgi film izliyormuş havası vererek eğitimi çok daha ilgi çekici hale getirir ve akılda kalıcılığı önemli ölçüde artırır.


3D Animasyonlar: 3D animasyon, karakterleri, nesneleri, sahne donanımlarını vb. öğeleri canlandırmak için kullanılan bir grafik tekniğidir. 3D animasyonlar öncelikle video oyunları, filmler ve TV şovlarının oluşturulmasında kullanılmıştır, fakat zaman içinde popülaritesinin yanı sıra kullanım alanları da artmıştır. 3D animasyon artık şirketlerin ürün ve hizmetlerini pazarlamalarına yardımcı olabilecek materyaller oluşturmak için de kullanılıyor.


Motion Grafik: Temel olarak hareketli grafik animasyondur, ancak ana bileşeni metinlerdir. Animasyonlu grafik tasarım da denebilir. Motion grafik, izleyiciyle iletişim kurmanın ve hikayeye derinlik katmak için etkili bir yoldur. Müzik ile birlikte bize bir mesaj verebilirler. Motion grafikler, eğitim de dahil olmak üzere birçok alanda bilgi paylaşmak için kullanılır. Basitçe söylemek gerekirse motion grafikler, ana bileşeni metin olan animasyonlardır. Bu adresten 2D animasyon, 3D animasyon ve motion grafik hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Greenscreen Video: Greenscreen videolar, özel arka planlar içeren hareketli projeler oluşturmak veya özel efektler eklemek için kullanılabilir. Greenscreen ile çekim yapmak, bir kişiyi yeşil bir perdenin önünde filme almak demektir. Ardından, bu yeşil renk dijital olarak kaldırabilir ve post prodüksiyonda o sahneyi istediğiniz arka planla değiştirebilirsiniz. Peki neden yeşil bir arka plan kullanıyoruz? Greenscreen teknolojisinde kullanılan yeşil renk herhangi bir doğal ten ve saç rengine uymadığı için ön plandaki kişi kolayca çıkarılarak etkili arka planlara herhangi bir kayıp olmadan yerleştirilebilir. Greenscreen ve greenbox stüdyo çekimleri hakkında daha fazla bilgi almak için bu adrese göz atabilirsiniz.


Aktüel Vaka Canlandırmaları: Farklı iş kollarında gerçekleşebilecek olayların simüle edilerek bu durumla karşılaşıldığında neler yapılacağını anlatan videolara aktüel vaka canlandırmaları diyoruz. Bu tür videolar olası durumlara karşı çalışanları hazırladığı için oldukça faydalıdır. Bu videolara interaktif öğeler ekleyerek senaryoyu derinleştirebilir ve daha gerçekçi deneyimler yaşatabilirsiniz.


İnteraktif Videolar: Kullanıcıların seçimleriyle videonun akışına yön verdiği videolar interaktif (etkileşimli) videolardır. İnteraktif videolar kurumsal eğitim dünyasında gittikçe yaygınlaşmaktadır. Videoların pasiflik dezavantajına etkili bir çözüm olan interaktif videolar, izleyicinin de senaryoya dahil olmasını sağlayarak sıkıcılığı engeller. Bu adresten interaktif videolar ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Ürün Tanıtım ve Kullanım Videoları: Teknolojik ürünlerin kullanımı kimi zaman karışık olabilmektedir. Bu nedenle hem mağazada ürünü pazarlayan marka temsilcileri hem de ürünü kullanacak tüketiciler için ürün tanıtım ve kullanım videoları etkili çözümlerdir. Bu sayede tüketiciler önemsendiklerini hissederler ve markanıza karşı bir bağ oluştururlar. Ürün tanıtım video hizmetlerimiz hakkında çok daha fazla bilgiye bu adresten erişebilirsiniz.


Canlı Yayın: Kullanıcılara anında ulaşmak için en etkili yöntem canlı yayındır. Canlı yayınları çok farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Şirket içi önemli etkinliklerde, çalışanların eğitimlerinde, PR çalışmalarında canlı yayın yapmak etkili bir strateji olabilir. MediaRubic olarak bünyemizde sağladığımız canlı yayın çözümlerine bu adresten erişebilirsiniz.


Yönetici Videoları: Oryantasyon, kutlama mesajı, şirket haberleri gibi amaçlarla yöneticilerin çalışanlara gönderdiği videolara yönetici videoları denir. Yöneticilerle çalışanların arasındaki bağın güçlenmesini, yeni çalışanların şirket kültürüne daha hızlı adapte olmasını ve çalışanların şirketten haberdar olmasını sağlar. Yönetici videoları ve kurumsal röportaj çekimi hizmetlerimiz için bu adresi inceleyebilirsiniz.

Dijital İkiz: Dijital ikiz teknolojisi, Endüstri 4.0’ın en hızlı şekillenen kavramlarından birisidir. En basit ifadeyle dijital ikiz, gerçek dünyadaki bir nesnenin performansını ve etkinliğini test etmek için simülasyon ortamında çalıştırılan sanal bir kopyasıdır. Dijital ikizi çıkarılan mekanlar, videoya entegre edilerek kurumsal ortamda oryantasyon amaçlı da kullanılabilmektedir. Dijital showroom ve dijital ikiz sayfamızda bu konu hakkında çok daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.


Videolar eğitim sektöründe, özellikle kurumsal eğitim özelinde fazlasıyla popüler, hatta standart hale geldi. Çok farklı türde videolar, çok farklı senaryolarda eğitim amaçlı kullanılıyor ve bu sayede kurumsal eğitim sıkıcı ve monoton olmaktan çıkarak eğlenceli ve akılda kalıcı oluyor. Bu yeni standarda siz de uyum sağlayarak kurumsal eğitimlerinizi bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Makaleler