• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

Kurumsal Eğitimde Oyunlaştırmanın (Gamification) Faydaları

Kurumsal Eğitimde Oyunlaştırmanın (Gamification) Faydaları


Kurumsal eğitime oyunlaştırmayı dahil etme stratejisi, şirketin verimliliğini artırmadaki etkisi nedeniyle teknoloji dünyasında popülerlik kazanıyor.


Oyunlaştırma En Popüler Kurumsal Öğrenme Trendlerinden Birisi Haline Geldi


Oyunlaştırma (gamification) yaklaşımının hem yöneticiler hem de çalışanlar için sayısız avantajı vardır. Buna paralel olarak da oyunlaştırma pazarının 2025 yılına kadar 30,7 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor. Oyunlaştırma, işteki görevleri ve şirket hedeflerini ödüllerle birleştirerek şirketin üretkenliğini artırır. Bu nedenle Google, Formaposte ve Domino’s gibi 400’den fazla çok uluslu şirket oyunlaştırmaya büyük yatırımlar yapmaya başladı. Öncelikle şunu belirtelim ki oyunlaştırmanın temel amacı işi bir oyuna dönüştürmek değil, üretkenliği artırmak ve işi daha heyecan verici hale getirmek için oyun mekaniğini profesyonel görevlerle harmanlamaktır. Ayrıca, çalışan bağlılığını teşvik etmek, çalışanları şirketin genel başarısına odaklanmaya da teşvik edecektir. İlham ve motivasyon sağlama, eğlenceli bir öğrenme ortamı ve çalışmak için daha çekici bir yer oluşturma, çalışanlar için oyunlaştırmanın avantajlarından bazılarıdır. Bu yazıda oyunlaştırmanın neden popülerlik kazandığını ve getirdiği faydaları paylaşacağız.


Oyunlaştırma Nedir?


Çalışan eğitimine ve e-öğrenmeye oyun eklediğinde buna oyunlaştırma denir. Bu strateji, bir şirketin hikaye anlatımı, problem çözme ve ödüller gibi oyun benzeri ilgi çekici özellikleri kullanmasını sağlayarak çalışanların eğitimle daha fazla ilgilenmelerine yardımcı olurken, eğitimlerin de etkili bir şekilde devam etmesini de sağlar.

“Harika işler yapmanın tek yolu, yaptığınız işi sevmektir.” demişti Steve Jobs bir keresinde. Oyunlaştırma da bu ilkeyi uygulayarak çalışanların işini daha cazip ve daha az stresli hale getirir. Çalışanlar ödül aldıklarında ve anketlerle sık sık fikirleri dinlendiğinde daha fazlasını başarmak için motive olurlar.


Oyun Mekaniği Çeşitliliği


Oyun mekaniği veya oyunlaştırma fiilleri olarak da bilinen mekanikler, e-öğrenmeyi oyunlaştırmak için kullanılan unsurlardır. Bunlar, oyunlarda bulunan davranışlar, kontrol mekanizmaları ve süreçlerdir, bu da kullanıcıyı eylemin merkezine yerleştirmeye yardımcı olurken aynı zamanda bir meydan okuma yaratmak için bazı şekillerde kısıtlar.

  • Deneyim Puanları: Kullanıcılar eğitimde ilerledikçe deneyim puanları alırlar. Ayrıca, öğrenme ortamındaki becerilerinin de göstergesidir.

  • Rozetler/Başarımlar: Bunlar genellikle kullanıcı başarı kazandığında verilir. Rozetler genellikle kullanıcı adının altında ve skor tablolarında gösterilir. Kullanıcı adları Öğrenim Yönetim Sistemi’nde (LMS) gösterilir. Rozetler çalışanların özgüvenini arttırır ve motivasyon sağlar.

  • Liderlik Tabloları: Skor tablosu kullanmak, kullanıcıların içsel teşviklerinden yararlanmaya yardımcı olabilir. Herkes tanınmak, alkışlanmak ve övülmek ister. Bu teknik, rekabetçi kitlelerde inanılmaz derecede etkili bir şekilde çalışır.

  • Seviye: Seviyeler, bir kullanıcının belirli bir noktaya ulaştığını gösterir. Seviyeler genellikle nokta eşikleri olarak belirtilir, böylece kullanıcılar katılımlarına göre otomatik olarak seviye atlayabilir veya farklı içeriklere erişimi düzenlemek için kullanılabilir.

  • İlerleme Barı: İlerleme barı, kullanıcıya eğitimin ne kadarını tamamladığını ve eğitimin bitmesi için ne kadar daha ilerleme kaydedilmesi gerektiğini gösterir. İlerleme barlarının görsel olarak hoş olması ve her adımdan sonra animasyonlarla sorunsuz bir şekilde hareket etmesi gerekir.


Neden Oyunlaştırma Kullanmalısınız?


Oyunlaştırmanın size sağlayabileceği faydaların listesi çok daha uzun olsa da biz 5 temel faydayı konuşacağız.


1. Katılımı ve Üretkenliği Artırır

Karmaşık veya tekrarlayan işler oyunlaştırma ile daha oyunvari şekilde sunulduğundan, oyunlaştırma yaklaşımı çalışan bağlılığını teşvik etmede büyük bir rol oynayabilir. Ayrıca hedeflere ulaşıldığında, çalışanlar memnuniyet ve öz motivasyon hissederler. Tüm bu kriterler, çalışanın tam potansiyelini gerçekleştirmedeki başarısı için kritik öneme sahiptir. Bir araştırmaya göre Amerika’daki çalışanların %80’i oyunlarla öğrenmenin daha heyecan verici bir eğitim türü olduğunu düşünüyor. Bune ek olarak eğitim planlarına oyun ekleyen şirketler, üretkenliğin %50 ve çalışan bağlılığının %60 arttığını bildiriyor. Ayrıca, çalışanların %79’u oyunlaştırmanın motivasyonlarını ve işyerindeki amaç duygusunu artırdığını söylüyor.


2. Sosyal Etkileşimi ve Takım Çalışmasını Teşvik Eder

Birçok oyunlaştırma özelliği, çalışanların işlerinin önemli alanlarını öğrenirken birbirleriyle rekabet etmelerine ve bağ kurmalarına olanak tanıyan rekabetçi bir unsur içerir. Bu noktada amaç, çalışanların kendilerini ekibin bir parçası gibi hissetmelerini sağlamaktır. Benzer düşünen insanlar ortak bir hedefe ulaşmak için bir araya geldiklerinde hiçbir şey imkansız değildir. Günümüzde çalışanların beklentisini karşılamak için kullanılan yaklaşımların başında oyunlaştırma gelmektedir. Bu nedenle hem bireylerin gelişimini destekleyecek hem de şirketin büyümesini sağlayacak sağlıklı bir kültür oluşturulması gerekir.


3. Kurumsal İmaj Geliştirir

Oyunlaştırma, bir şirketin kurumsal imajını güçlendirmesine yardımcı olarak rakiplerinin, çalışanlarının ve insanların gözünde öne çıkmasını sağlar. İletişim, her şirketin başarısı için kritik olan bir iş aracıdır. Oyunlaştırılmış programlar, şirkete yatırım yapmak isteyen yatırımcıları veya organizasyona katılmak isteyen potansiyel adayları çekmek ve çalışanların rolünü artırmak için iç iletişim aracı olarak da kullanılabilir. Oyun dinamiklerinin yardımıyla iletişim kolaylaşır. Bilgi iletmenin birçok yöntemini, en uygun iletim şeklinin ne olduğunu ve nasıl etkili hale getirileceğini öğretir.


4. Yaratıcılığı ve İnovasyonu Teşvik Eder

Çalışanlar, oyunlaştırma yoluyla kendilerini yüksek riskli koşullara sokarak kutunun dışında düşünmeye zorlayabilirler. Gerçek dünyada karşılaşabilecekleri şaşırtıcı durumları deneyimleyebilmeleri için oyuna çeşitli unsurlar ekleyebilirsiniz. E-öğrenmede oyunlaştırma, işyerinde yeniliği ve yaratıcılığı teşvik etmek için mükemmeldir.


5. Eyleme Geçirici Mesajlar Sağlar

Oyunlaştırma, şirketin uygulamasıyla bağlantı kurarak çalışanlara anında performans geri bildirimi sağlar ve bir sonraki adımda ne yapmaları gerektiği konusunda rehberlik eder. Performans, çalışanları yönlendirecek bir dizi eylem yol haritası izleyerek de artırılabilir.


Son Düşünceler

Oyunlaştırma, aşina olmayanlar için korkutucu bir kavram olabilir. Fakat biraz daha işin içine girdiğinizde tek amacının aslında geleneksel öğrenmeyi daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek olduğunu keşfedersiniz. Oyunlaştırmanın olası uygulamaları arasında çok çeşitli sektörler, şirketler ve şirket içindeki alt bölümler ile bu bölümlerdeki bireyler bulunmaktadır.

Oyunlaştırma, günümüz çalışanları ve şirketleri için her zamankinden daha değerlidir. Çalışanlara eğitim sağlamanın veya sadece şirket kültürünüzü geliştirmenin yollarını arıyorsanız, şirket kültürünüzü geliştirmek için ideal bir yaklaşımdır.

İlginizi Çekebilecek Makaleler