• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

Oryantasyon Sürecinde VR Kullanımı

Oryantasyon Sürecinde VR Kullanımı

Giderek daha fazla ofisin hibrit çalışma modeline geçmesiyle bazı şirketler kapsamlı yüz yüze kurumsal eğitim ve oryantasyon süreçlerini ortadan kaldırıyor. Çoğu durumda çalışanlar patronlarıyla kısa bir görüşme yapıyor, işi için gereken ekipmanları alıyor ve hemen işe başlıyor. Ancak yüz yüze oryantasyon, yeni çalışanlarla iyi bir başlangıç yapabilmek için zorunluluktur. Bu nedenle şirketler yeni çalışanlara sıcak bir karşılama sunmalı, ayrıca mümkün olan en hızlı şekilde uyum sağlamalarına yardımcı olmak için oryantasyon eğitimlerini atlamamalıdır. Etkili oryantasyon için en yeni trendlerden olan sanal gerçekliği (VR) kullanmayı düşünebilirsiniz.


Sanal Oryantasyonun Avantajları

VR’ı oryantasyon sürecine dahil etmek, çalışanlarınızın evden çalışma sürecini kesintiye uğratmadan başarılı oryantasyon yürütmek için gerekli tüm temel unsurları korumanıza olanak tanır. VR, çalışanın aidiyet ve topluluk duygusuna sahip olmasını, ayrıca gelecekte evden çalışma yönteminden ofise geçiş yaparsa ofisin nasıl göründüğüne dair fikir sahibi olmasını sağlar. İyi organize edilmiş VR oryantasyonu, çalışanları iş için ihtiyaç duydukları her şeyi bulmaya hazır hale getirir. 
Tıpkı oyunlaştırma tabanlı oryantasyonda olduğu gibi VR da yeni çalışanlar için olumlu ve ilgi çekici bir oryantasyon sağlamaya yardımcı olur. Bu tür oryantasyon ile çalışanların şirkette en az üç yıl kalma olasılığının %69 daha yüksek olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya konulmuştur. Oryantasyon süreci zaman alıcı ve genellikle maliyetlidir, ancak çalışan memnuniyetini ve şirketteki uzun ömürlülüğünü artıran VR deneyimi sayesinde kullanılan zamanı ve mali kaynağı çalışan verimliliğiyle zaman içerisinde fazlasıyla karşılar.


Oryantasyon Programınıza VR Entegre Ederken Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Hususlar


1. Planlama Safhasının Önemi

Oryantasyonun hedeflerini planlama sürecinde belirlemelisiniz. Çalışanın şirkete gelmeden önce neler bildiğini, oryantasyon sırasında neleri öğreneceğini ve oryantasyon sonrasında neleri yapabilmeye yetkin olacağını keskin hatlarla belirlemeniz, plana sadık kalabilmeniz adına çok önemlidir. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, sanal turda kullanacağınız hikayeden senaryoya kadar her adımda size rehberlik edecek, ayrıca şirketinizin hedeflerini desteklerken gelecek oryantasyon süreçlerinin temelini oluşturmaya da yardımcı olacaktır. 

VR deneyimini tasarlamadan önce seslerin, görüntülerin ve genel hissiyatın nasıl olmasını istediğinizi belirleyin. Başarılı VR eğitiminin anahtarı, her şeyi mümkün olduğunca otantik hissettirmektir. Yukarıdaki soruların cevaplarına sahip olmak da bunu mümkün kılan temel noktaların başında gelir.


2. Çekim Süreci

Çalışanlarınızın ilk birkaç iş gününde en sık bulunabileceği ve sorun yaşayabileceği yerleri düşünün. Ana giriş mi? Ya da resepsiyon mu? Yüz yüze turda nerede başlayacaksanız sanal turla oryantasyon eğitimine de oradan başlamanız mantıklı bir hareket olacaktır.

Sık kullandığınız ve önemli gördüğünüz her alanın 360 videosunu çekmelisiniz. Alanın mükemmel kalitede görünüp görünmemesi konusunda endişelenmeyin. Basit fotoğraflardansa fotoğraftan daha düşük kaliteye sahip etkileşimli bir 360 video veya sanal tur çok daha faydalı olacak bir seçenek. 

Ofisin arka plan gürültüsünü de ekleyerek gerçekçiliği artırabilirsiniz. Gerçeklik hissini mümkün olduğunda artırmak için VR oryantasyona eklenebilecek yeni fikirler düşünün. Ses olarak ise yapay zeka (AI) tabanlı bir ses yerine gerçek seslendirmen kullanmanız da çalışanın kendine önem verildiğini hissetmesi açısından önemlidir. 


3. Sanal Oryantasyonda Bulunacak Kişiler

Oryantasyon yüz yüze olsaydı yeni çalışanlar kiminle tanıştırılırdı? Sürece dahil etmenizin faydalı olacağı tüm kişilerden birer video mesaj ekleyin. Departman liderleri ve üst yöneticiler gibi önemli kişilerden videoları koyabilirsiniz. Oryantasyonu eğlenceli hale getirecek öğeler ekleyin. Örneğin tur sırasında koridorda CEO’yla neredeyse çarpışarak karşılaşılan bir sahne veya masadaki akıllı telefonun kişi listesindeki yöneticilere dokunulduğunda video mesajın görüntülenmesi gibi yaratıcı ve samimi fikirler oryantasyona eğlence katabilir.


Kaçınılması Gereken Yaygın Hatalar

Oryantasyon eğitimini oluşturma sürecinde yapılan bazı yaygın hatalar bulunur. Bu hatalardan kaçınmanız için neler olduğunu bilmeniz önemli. Bu nedenle gelin daha yakından göz atalım:


  • Anlatıcıların ekrana çok yakın ayarlanması, kullanıcının kendini rahatsız hissetmesine neden olabilir. Anlatıcıyı biraz mesafe olacak şekilde ayarlamalısınız.
  • İçeriği görüntülerken kullanıcının çok uzun veya çok kısa hissetmesine neden olabilecek kamera yüksekliği kullanımından kaçının.
  • Videoyu çekerken kamerayı hareket ettirmek kullanıcının kendini rahatsız hissetmesine neden olabilir. Bu nedenle sarsıntılı çekimi önlemek için tripod veya gimbal kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Kullanıcıya süreçte aktif bir rol vermelisiniz. Yeni çalışanın eğitim içinde hangi odaya gireceğini veya bir sonraki adımda kiminle konuşacağını seçtiği bazı noktalar olmalı. 

Umarız bu ipuçları sanal gerçekliği kullanarak oryantasyon deneyimi yaratma konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlamıştır. Yeni çalışanlarınızın oryantasyon sürecini iyileştirmek ve şirkete daha hızlı adapte olmalarına yardımcı olmak için yeni teknolojilerden yararlanabilirsiniz. VR ile oryantasyon, doğru uygulandığında şirket kültürünüzü iyileştirecek, verimliliği artıracak bir oryantasyon yöntemi olarak öne çıkıyor. 


VR oryantasyon ile ilgili sorunuz varsa ya da şirketinize VR oryantasyon sistemini entegre etmek istiyorsanız MediaRubic bu konuda size yardımcı olmaya hazır. Detaylar için bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Makaleler