• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

SCORM ile İlgi Çekici E-Öğrenme

SCORM ile İlgi Çekici E-Öğrenme

SCORM, son 10 yılda e-öğrenme alanında kabul gördü ve sektör standardı halini aldı. Bunun ilk ve temel sebebi, SCORM’un farklı öğrenme yönetim sistemleri (LMS) ve e-öğrenme platformları arasında entegrasyonu ve eğitimlerin yeniden kullanılabilirliğini sağlama konusunda kullanım kolaylığı ve esneklik sunması. SCORM birçok faydalı özellik sunar, bu nedenle özellikle yeni şirketler tüm bu özellikleri bilmiyor veya kullanmıyor olabilir. Bu rehberde SCORM hakkında bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşacağız, bu sayede e-öğrenme projelerinizde bu teknolojiden tam olarak yararlanabileceksiniz.


SCORM Nedir?

Paylaşılabilir İçerik Nesne Referans Modeli anlamına gelen SCORM, e-öğrenme içeriklerinin çevrimiçi sunumunu standartlaştırmak için tasarlanmış sektörler arası bir girişimdir. SCORM, herhangi bir yazma aracına, öğrenme yönetim sistemine veya e-öğrenme platformuna entegre edilebilecek açık bir modeldir. SCORM’un amacı, SCORM uyumlu içeriğin HTML, XML ve JavaScript gibi web standartları kullanılarak birden çok platformda paylaşılabilmesi için e-öğrenme uygulamaları arasında birlikte çalışabilirlik sağlamaktır. SCORM’u kullanmak, birçok e-öğrenme tasarımı aracı ve öğrenme yönetim sistemiyle (LMS) uyumluluk sağlar.


SCORM’un E-Öğrenme Tasarımına Faydaları Nelerdir?

Şirketler, e-öğrenmeye içerik geliştirmek için SCORM kullanarak maliyetlerini azaltabilir. SCORM’un birçok önemli faydası bulunur. Bu faydalardan bazılarına daha yakından bakalım:


Verimlilik Artışı

SCORM ile oluşturulan e-öğrenme tabanlı eğitimler, gerektiğinde farklı platformlarda birden fazla kez kullanılabilir, bu da onları inanılmaz derecede verimli hale getirir.


Daha Kısa Geliştirme Süresi

Şirketiniz kendi iç eğitimlerini geliştirmek istiyorsa SCORM uyumlu bir e-öğrenme platformu kullanarak, bunu her zamankinden daha hızlı şekilde yapabilirsiniz.


Kolay Dağıtım

SCORM, açık kaynaklı doğası sayesinde e-öğrenme tabanlı eğitimlerinizi tüm cihazlara ve platformlara kolayca dağıtmanıza olanak tanır.


Platformlar Arası Uyumluluk

SCORM uyumlu içerik kullanmak, materyale istediğiniz zaman istediğiniz yerden erişmenizi sağlar.


Geniş Özellik Yelpazesi

SCORM uyumlu içerik oluştururken sesli anlatım, video klipler ve etkileşimli simülasyonlar başta olmak üzere çok çeşitli özelliklere erişebilirsiniz.


SCORM Nasıl Çalışır?

E-öğrenmede SCORM çözümü, geliştiricilerin eğitimlerine etkileşimli içerik, komut dosyası ve sonuç tablosu gibi çok sayıda özellik eklemesine olanak tanır. SCORM çözümü, tüm bu harika özelliklere ek olarak kullanıcıların her şeyi tek bir yerde depolayarak eğitim içeriğine farklı cihazlardan erişmelerini sağlar. SCORM sayesinde çeşitli bilgisayar sistemlerine dağılmış birden fazla depolama aygıtına veya bağlantıya sahip olmak yerine ihtiyacınız olan her şeye bilgisayarınızdan veya diğer mobil cihazlardan erişebilirsiniz.


SCORM Nasıl Uygulanır?

E-Öğrenme için SCORM uygulamak için öncelikle şirketinizin SCORM kullanması gerekip gerekmediğine karar vermelisiniz. Cevap evet ise sonraki adımda mevcut sistemleriniz ve süreçleriniz ile hangi SCORM sürümünün en iyi şekilde çalışacağını belirlemeniz gerekir. Bu adım, SCORM’u uygularken ne kadar çaba harcayacağınızı ve bunu yapmanın ne kadara mal olacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. İyi haber şu ki, SCORM’un tüm sürümlerini aynı anda uygulamanıza gerek yoktur. Çoğu LMS birden fazla SCORM sürümünü aynı anda destekler, ancak şirketlerin neredeyse tamamı eğitimlerini tek bir SCORM versiyonu üzerinden yürütür.


E-Öğrenme için SCORM’u Kimler Kullanır?

SCORM, e-öğrenme tabanlı eğitim almak isteyen öğrenciler, eğitim ve öğretim modüllerini şirketlerinde kullanmak isteyen yöneticiler; online eğitim programları oluşturmak isteyen eğitmenler gibi çok farklı kesimler tarafından yaygın olarak kullanılır. Şirketler SCORM’u standartlaştırılmış e-öğrenme süreçleri geliştirmek için de kullanırlar, böylece departmana göre farklı eğitimler, eğitmenler ve standartlar sağlamaktansa tüm çalışanlar aynı standarda göre oluşturulmuş eğitimleri tamamlar.


SCORM ile Neler Takip Edilebilir?

SCORM ile e-öğrenme tabanlı eğitimdeki hemen hemen her şey takip edilebilir. SCORM’un izleme veri noktalarını kullanarak, tamamlama oranları, görev süresi; değerlendirmeleri geçmek için gereken deneme sayısı, tıklama oranları gibi çeşitli alanlarda kullanıcı performansı hakkında bilgi toplayabilirsiniz. Bu tür veriler, e-öğrenme içeriğinizi zaman içinde nasıl geliştireceğinize dair içgörüler sağlayan raporlama ve analizler oluşturmak için kullanılabilir. Fakat SCORM’un tek mahareti yalnızca performansı ölçmek değil. Belirli öğelerin ne zaman açıldığını ve kullanıcıların hangi slaytlara eriştiğini not ederek kısa sınavlar veya etkileşimli simülasyonlar gibi içeriklerle kullanıcı etkileşimini izlemek için de SCORM’u kullanabilirsiniz.


SCORM Uyumlu İçerik

SCORM’un en büyük avantajlarından biri, tüm e-öğrenme platformları arasında bir standart oluşturarak e-öğrenmenin uygulanmasını çok daha kolay hale getirmesidir. SCORM, günümüz pazarındaki öğrenme yönetim sistemlerinin %90’ından fazlası tarafından desteklenir ve e-öğrenme platformunuzda içeriğinizi oluşturabileceğiniz ve sunabileceğiniz evrensel bir dil sunar. 

MediaRubic, e-öğrenme içeriklerini, öğrenme yönetim sistemlerini (LMS) veya e-öğrenme platformlarını SCORM uyumlu hale getirmek isteyenler şirketlere SCORM entegrasyon hizmeti sunmaktadır. Uzman ekibimizin, pratik eğitim çözümleri sunarken ilgi çekici ve eğlenceli etkileşimli içerik oluşturma konusunda yıllarca deneyimini bulunur. Yüksek kaliteli eğitim çözümleri geliştirmek için bize güvenen müşterilerimizle yıllardır çalışıyoruz. Uygun fiyatlı ve etkili SCORM çözümü arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Makaleler